IRIS vil produsere larver av matavfallet

K +

Under riktige temperatur og med tilgang på fuktig matavfallsstruktur kan soldatfluen utvikle seg fra egg til store larver på en uke.

Iris Produksjon etablerer et samarbeid med gründerselskapet Ecoprot as om produksjon av 10 000 tonn soldatfluelarver årlig. Mye skal falle på plass før dette blir en realitet, men i bakgrunnen finner vi profesjonelle investorer som har fattet interesse for denne måten å produsere protein på.

BiR har i flere år vært involvert i et prosjekt sammen med selskapet Invertapro på Voss om produksjon av insektlarver basert på matavfall. Nå etablerer også IRIS i Salten et prosjekt for at deler av matavfallsstrømmen skal kunne utnyttes på denne måten. – Vi ser på etablering av en egen produksjonslinje basert på vegetabilsk matavfall fra næringslivet. EU-reglene forbyr at kjøtt- og fiskeavfall utnyttes på denne måten, men her er det signaler om en oppmykning. Men i overskuelig framtid er det ikke sannsynlig at kjøtt fra drøvtyggere vil bli akseptert så det blir neppe aktuelt å utnytte alt matavfallet på denne måten, sier André Svendsen, daglig leder i Iris Produksjon til Kretsløpet. Han forteller også at prosjektet til sammen har fått 10 millioner i støtte fra Innovasjon Norge, Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og Norgesgruppen. Idag blir matavfallet fra innbyggerne i Salten kompostert på Iris sitt anlegg på Vikan utenfor Bodø.

Rådgiver Ingrid Schistad Berg og daglig leder Andre Svendsen fra Iris Produksjon sammen med Asbjørn Torrisen fra Ecoprot (t.h.) i behandlingshallen for matavfall ved kompostanlegget til Iris Produksjon. Foto: Iris.

Det er selskapet Ecoprot, som holder til på Meløy, som skal produsere soldatfluelarvene. Dette selskapet ble etablert av brødrene Asbjørn og Ole Torrissen i 2019, men ble kjøpt opp av det nystartede selskapet Pronofa as i 2021. Dette igjen ble etablert som en avlegger av Denofa as i Fredrikstad, som er en ledende leverandør av soya til fôrproduksjon. Men med på eiersiden ble også kjente norske investorer som Stein Erik Hagen og Erik Bøhler, siden har også Reitan-gruppen kjøpt seg inn og selskapet har etablert et pilotanlegg på Øra i Fredrikstad.

Og pengesterke aktører i ryggen kan komme vel med, et fullskala anlegg som kan produsere 10 000 tonn larver årlig omtales som en investering på «noen hundre millioner».

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE