St1 går inn i biogass

Det bare to år gamle biogassanlegget ved Högbytorp nordvest for Stockholm får ny eier fra 1. juni, dersom myndighetene godkjenner St1 sitt oppkjøp. Med en oppgitt produksjon på 60 Gwh årlig er anlegget blant de største i Sverige. Foto: Apelöga.

Det finske energiselskapet St1 Nordic går gjennom sitt svenske datterselskap nå inn i biogassbransjen. Det skjer ved oppkjøp av selskapet E.ON Biofor Sverige AB, som har seks produksjons- og oppgraderingsanlegg for biogass i Sør-Sverige, og en 30% markedsandel for biogass til veitransport i landet.

Det er dermed en stor energiaktør som nå entrer biogassarenaen. Gjennom 1500 stasjoner står selskapet for rundt 20% av drivstoffsalget i Norden. I Norge er St1 godt synlig langs veiene etter at selskapet i 2015 kjøpte Shell sin nedstrømsvirksomhet, og St1 i dag 279 stasjoner.

Selskapet ble grunnlagt av den finske oljemegleren Mika Anttonen i 1995 under navnet GreenEnergy Baltic, og han er fortsatt styreleder og majoritetseier. Og selskapet gjør mer enn å distribuere fossilt drivstoff, det produserer bioetanol ved seks anlegg i Finland. St1 har også et stort oljeraffineri i Gøteborg, her er også en hydrogenproduserende enhet under oppbygging. Selskapet har også engasjert seg i havvind-prosjekter i Finnmark, gjennom selskapet Grenselandet as, og går altså nå også inn i biogassproduksjon.

St1 sin visjon er ifølge pressemeldingen å «være ledende på produksjon og salg av CO₂-bevisst energi», og å gå inn i biogassmarkedet oppgis å være et konkret og langsiktig ledd i en vekststrategi. – Ved å investere i fornybar energi og i omstillingen av energisektoren, samtidig som vi sikrer lønnsomhet, løser vi globale energiutfordringer, sier salgsdirektør Mika Wiljanen i pressemeldingen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE