Storsamling for biogass i Oslo

Rundt 300 deltagere fra 25 land satt i salen da Oslos ordfører Marianne Borgen og Avfall Norges Jens Måge åpnet Nordic Biogas Conference på Radisson Blu Scandinavia 9. april. Det er syvende gang dette arrangementet går av stabelen og i tre dager er deltagerne samlet for å få siste nytt innen biogass fra de nordiske land.
Oslos ordfører Marianne Borgen og Jens Måge vil gjerne ha publikums hjelp til å synge «Når kastanjene blomstrer».
Oslos ordfører Marianne Borgen og Jens Måge vil gjerne ha publikums hjelp til å synge «Når kastanjene blomstrer».

Deltagerne måtte først høre Borgen og Måge synge «Når kastanjene blomstrer i Bygdø Allé» før det faglige overtok. I den første plenumssesjonen fortalte byrådssekretær Daniel Rees om hvordan Oslo skal bli verdens første klimanøytrale hovedstad.

Deretter overtok Nordea Markets Thina Saltvedt scenen. Hun har vært oljeanalytiker i Meglerhuset i ti år, men har fra i fjor arbeidet med grønn energi og klimarisiko.

– Klimaendringene har vært øverst på lista over hva folk i verden er bekymret for de siste tre årene – og med god grunn. Fornybar energiproduksjon må mangedobles i løpet av dette århundre og finansmarkedet er nå i ferd med å ta dette innover seg. Vi har lenge sett at bedrifter vil redusere sine karbonfotavtrykk for å bedre omdømme, framover vil vi se at de også gjør det for å få best mulig finansiering. Vi har nå begynt å underlegge alle aktuelle selskaper en såkalt ESG-vurdering (Environmental, Social, Governance), før vi går inn. Også verden største fond, amerikanske BlackRock og vårt eget oljefond har begynt å legge bærekraftskriterier til grunn for sine investeringer. Vi ser også en tendens til at en tradisjonelt kortsiktig bransje begynner å tenke avkastning på litt lengre sikt, sa hun.

Thina Saltvedt fra Nordea Market fortalte forsamlingen at også finansbransjen nå har begynt å stille miljøkrav til prosjektene de går inn i.
Thina Saltvedt fra Nordea Market fortalte forsamlingen at også finansbransjen nå har begynt å stille miljøkrav til prosjektene de går inn i.

Og også den i egne øyne supermiljøvennlige biogassbransjen mente hun hadde et tvilsomt omdømme i finansmarkedene. – Mange tror fortsatt at denne produksjonen er basert på innsatsfaktorer som kan brukes til mat. Her har dere en jobb å gjøre, sa hun.

Saltvedt ga uttrykk for optimisme, men var ikke spesielt imponert over tempoet i Norge. – Vi ligger etter, Finland har for eksempel vedtatt å bli verdens første sirkulære nasjon innen 2025, sa hun.

Deretter ble deltagerne fordelt til mer fagspesialiserte parallellsesjoner, konferansen avsluttes med ekskursjoner til Romerike Biogass og den magiske fabrikken Greve Biogass. Mer fra Nordic Biogas Conference i Kretsløpets neste papirutgave.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE